Att flytta från Facebook till Google+

Det finns flera skäl till att byta från Facebook till Google+, och så här gör man.

Att få en invite

Det krångligaste med att få en Invite verkar vara att jag som skickar ska begripa hur jag skickar dem då det inte finns någon invite knapp eller länk eller förklaring någonstans.

Så här går det till: Skriv en statusuppdatering, och ändrar “dela” från offentlig till de enskilda personer eller den krets som du vill bjuda in. Du får då frågan om du vill bjuda in dem via mail, om de inte redan har fått en inbjudan. Klicka ja, och skicka. Det här fungerar dock inte jämt (oklart varför), och det kräver att du redan har kontakterna i dina gMail contacts.

Exportera dina fotoalbum från Facebook

Facebook har infört en datamigreringsfunktion efter väldigt mycket tjat, och den är inte bra. Den är inte bra eftersom allt förutom dina album kommer ut i ett format som ingen annan vill importera, men det är det bästa vi har. Gå in på kontoinställningar, och scrolla ned till “exportera mina data”. Det kommer att ta några timmar för Facebook att sammanställa en stor zip-fil, så börja här.

Exportera dina kontakter

Ditt finns bara ett sätt att exportera dina vänner från facebook. Det är genom Yahoo mail. Signa upp dig på ett yahoo konto, och när det är klart så klickar du på knappen “importera från facebook”.

Det kan ta några minuter beroende på hur många vänner du har. Observera att du inte kommer att då ut de vänner som har klickat i att de vill dölja sin emailadress. Du får heller inte ut telefonnummer som ligger på facebook, utan om du vill behålla dem så får du föra över dem manuellt. Du kan också exportera alla dina telefonnummer från ditt simkort och din mobil och ladda upp dem till Gmail, och sedan lägga ihop dem. Det här är guld värt om du skulle tappa bort din mobil, då både Android och iPhone kan synca alla kontakter via Gmail.

Exportera dina kontakter från Yahoo.

Klicka på exportera dina kontakter, och välj .csv fil. Spara filen någonstans

Skaffa ett gmailkonto.

Du kan lägga till hur många, och vilka mailadresser som helst till din gmail. Du kan t ex ha en hotmailadress genom gmail utan problem, men du måste ha en Gmailadress för inloggning. Observera att Google Apps i dagsläget inte stödjer Google+, så gör det här i din privata Gmail

Importera dina kontakter från Yahoo

Klicka på kontakter, importera kontakter, och ladda upp csv filen som du exporterade från Yahoo. Om du redan hade Gmail så kanske du nu fick flera dubletter, så gå in på kontakter och leta rätt på dubletter och sammanfoga dem. Verktyget ligger under övriga åtgärder i kontakter

Importera dina mail från Hotmail etc

Det här steget är inte ett krav, men om du har flera kontakter som ligger i din mail kan du antingen exportera de kontakterna som du har lagt till precis som du gjorde från Yahoo, eller importera hela din mail till gmail. Hotmail t ex lägger inte automatiskt till kontakter från Mail, medan Gmail gör det. Är det här personer du vill samla ihop i din Google+ så kan det vara värt det steget. Plus att du kommer att kunna fortsätta skicka och ta emot t ex hotmail fast genom Gmail istället. Gör det här steget genom att klicka på inställningar för mail (det lilla kugghjulet i övre högra hörnet, välj “Konton och Import”, importera från annan adress. Det här kan också ta ett litet tag.

Skaffa Picasa

Överst på alla Google domäner ligger det flera länkar:

 • Kalender
 • Dokument
 • Foton
 • Reader
 • Video
 • Webben
 • mer…

Kalendern är Google Calandar, en grymt bra kalender funktion som funkar med bla iPhone. Docs är en office svit som ligger direkt på nätet, så du aldrig behöver göra en back-up och där du kan arbeta flera personer i samma dokument samtidigt. Reader är en grymt bra RSS (blogg)läsare. Video är Youtube. Bilder är Picasa, Googles fotohanteringstjänst. Klicka på skapa konto och det skapas och länkas direkt till ditt gmail konto.

Ladda upp dina album från facebook till Picasa

I filen som du fick från Facebok ligger alla dina gamla almbum och profilbilder. Du kan välja att ladda upp dem i Picasa. Ställ in Privacy settings på dem till offentliga (hela internet ser dem), eller privata (bara du ser dem). Du gör det här album för album. De som du gjort privata kan du sedan dela med utvalda kretsar i Google+.

Flytta över dina vänner

Så, nu har du flyttat över dina kontakter och dina foton från Facebook. Nu behöver du bara se till att flytta över dina vänner hit också. Sortera in dem i olika kretsar och bjud in kretsarna som jag beskrev i steg 1.

Lycka till!

Advertisements

5 thoughts on “Att flytta från Facebook till Google+

  • Jo, jag hade inte ens Yahoo innan. Men skaffade det bara för det här. Passade på att regga alla namn som jag vill ha också, bara för att se till att ingen annan tar dem. I princip ska det gå att maila mig på pierreemil@ oavsett provider. Och allt går till min Gmail.

 1. Okej, du har säkert trakasserats med trehundratusen mail eller så hittils men i alla fall. Skulle jag kunna få en invite? [Här kan du föreställa dig valfri FB-smiley som livar upp min kommentar lite. Gör den lite intressant. Typ :evilgrin39:].

  Håller tummarna för att du kan se min mail och tackar på förhand om du är på givmilt humör. 🙂

  • Faktiskt inte fått så mycket spam, men däremot har jag lyckats bränna igenom mina invites rätt snabbt. Plus att google inte längre släpper nya pga överbelastning. Kanske nästa vecka.

 2. Pingback: Social Factory

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s